Det er som overskriften siger. I USA har det amerikanske justistministerium valgt at sagsøge Apple – samt en række bogforlag – for karteldannelse og ulovlig prisføring på det digitale bogmarkede til tablets og andre elektroniske enheder.
Det er Apples prismodel hvor de tager 30% af prisen der er årsag til at firmaet anklages for ulovlig prisføring, da justitsministeriet mener at denne prisførelse fører til kunstigt høje priser. Apples prismodel hvor forlaget sætter udsalgsprisen og Apple tager 30% af overskudet er nemlig ækvivalent med at Apple fungerer som agent for forlaget – og ikke som videresælger – hvilket står i kontrast til resten af bogmarkedet hvor boghandleren køber bøgerne af forlagende og selv sætter salgsprisen.
Apple og forlagende argumenterer derimod at de med deres samarbejde har været med til at bryde Amazons monopol på det digitale bogsalg. Der har tidligere været forhandlinger i sagen før den blev taget til retten, og her vurderede firmaerne at Amazons monopol ville vende tilbage i kraft af et evt. forlig, hvor ved de har besluttet at gå efter en retslig afgørelse. Mens forlagende Penguin og Macmillan har afvist forliget sammen med Apple, så har tre andre forlag – Schuster, Hachette og HarperCollins – valgt at sige ja til forliget og derved underlægge sig ministeriets vurdering af sagen.
John Sargent der er CEO hos forlaget Macmillan har i et brev svaret at han mener at justitsministeriets sagsanlæg er et forsøg på at redde hvad der ligner fair konkurrence, men i virkeligheden er ødelæggende for det frie markede for digitalt bogsalg.
“I hope you will agree with our stance, and with Scott Turow, the president of the Author’s Guild, who stated, ‘The irony of this bites hard: Our government may be on the verge of killing real competition in order to save the appearance of competition. This would be tragic for all of us who value books and the culture they support.'”
– John Sargent & Scott Turow